Зовнішній отит (вухо плавця) – профілактика захворювання

Знову свербить у вухах? Це може бути «вухо плавця» – запалення в зовнішньому вусі. Не ігноруйте симптоми – відразу покажіться лікареві. Дізнайтеся, чим допоможуть плавальні беруші, і де їх можна купити.

Вухо плавця – це запальний процес шкіри слухового проходу. По суті, це звичайний зовнішній отит – гостра інфекція, що викликається бактеріями. Запалення протікає в розлитій (дифузійній) формі і може зачепити не тільки тканини слухового каналу, але також барабанної перетинки і вушної раковини.

Причини і види зовнішнього отиту

Назва «вухо плавця» хвороба отримала через те, розвивається при попаданні води в слуховий канал.

Причини

Запалення зовнішнього вуха викликають бактерії – золотистий і епідермальний стафілокок, синьогнійна паличка, стрептокок і т д. Вони атакують вухо при попаданні води – волога змиває природний захисний шар слухового каналу, викликає набухання сірки. В такому середовищі бактерії активно розмножуються.

Основні причини запалення пов’язані з водними процедурами:

  • Купання у водоймах
  • Плавання в басейні
  • Відвідування лазні і сауни
  • Серфінг

Ризик посилюється в жарку вологу погоду. Також він високий у людей, які травмують вушний прохід ватними паличками або навушниками. На шкірі утворюються мікротріщини, в які з водою потрапляють бактерії – і починається запалення. Найчастіше захворювання зустрічається у дітей, які займаються плаванням і не використовують спеціальні беруші.

Види

Захворювання протікає в 2 формах:

  1. Гостра – розвивається відразу після зараження, характеризується яскравою симптоматикою.
  2. Хронічна – розвивається, якщо не лікувати вухо плавця гострої форми. Відрізняється млявими проявами і тривалим протіканням.

Симптоми вуха плавця

Коли розвивається зовнішній отит, симптоми такі:

  • Вухо болить – біль пульсуючий, віддає в скроню, шию і нижню щелепу
  • Усередині вуха відчувається закладеність і розпирання
  • Шкіра вушної раковини і гирла слухового каналу червоніє і лущиться
  • Злегка знижується слух
  • Свербить в слуховому проході
  • З вуха сочатся виділення

Поступово хвороба переходить в хронічну форму, і симптоми стають менш вираженими. Тому як тільки з’явилися ознаки зовнішнього отиту, потрібно відразу звертатися до ЛОРа.

Діагностика захворювання

Діагноз ставить ЛОР-лікар за допомогою отоскопії. Він оцінює стан шкіри слухового проходу і барабанної перетинки, бере мазок на мікрофлору. Це дозволяє встановити хвороби і її збудника, щоб підібрати правильне лікування.

Вухо плавця у дитини

Найчастіше зовнішніми отитами страждають діти. Це пов’язано з тим, що їх вухо ще формується, і стінки слухових каналів вужче, ніж у дорослих. Ризики підвищуються, якщо дитина ходить в басейн і не використовує спеціальні беруші для плавання.

При діагнозі зовнішній отит у дітей, лікування потрібно починати відразу ж. Якщо запустити хворобу, вона легко перейде в хронічну форму або пошириться на середнє вухо і інші структури. Довіряти лікування зовнішнього отиту у дітей варто лише лікарю. А ще краще – уникнути хвороби, купивши дитині беруші для плавання дитячі.

Лікування «вуха плавця»

При діагнозі зовнішній отит лікування в основному медикаментозне. Пацієнту призначають:

  • Місцеві антибіотики в формі крапель або мазей. Препарат підбирається з урахуванням виявленої мікрофлори. Перш ніж призначити антибіотик, лікар перевіряє протипоказання – чи підходить він пацієнтові, чи немає алергії.
  • Промивання розчином антисептика – допомагають очистити слуховий канал від епітелію, гнійних мас і патологічних виділень.
  • Турунди з ліками – вставляються в вухо і допомагають зняти запалення.

Якщо на ранній стадії виявити вухо плавця, лікування буде успішним і швидким. Осередок запалення купірують, і хвороба проходить. Якщо ж не долікувати, у пацієнта постійно трапляються рецидиви. Тому важливо пройти повний курс терапії.

Коли у пацієнта запущене вухо плавця – як лікувати? В цьому випадку в зовнішньому проході утворюються різні новоутворення – екзостоз, холестеатоми. Їх видаляють хірургічним шляхом.

Беруші для плавання

Уникнути запалення зовнішнього вуха допоможуть спеціальні беруші, купити які точно варто плавцям. Вони перекривають воді доступ в вухо. В результаті захисний шар слухового проходу не розмивається, сірка не набухає. При цьому людина чує всі звуки.

Якщо купити беруші для плавання, ризик захворіти зовнішнім отитом скорочується в рази. Також вони підвищують комфорт занять – немає неприємного відчуття закладеності у вухах.

Де купити беруші? Їх продають в аптеках і магазинах, але краще замовляти індивідуально. У нашому центрі можна виготовити захисні вушні вкладиші по зліпкам ваших вух.

Профілактика зовнішнього отиту

Краща профілактика хвороби – беруші для плавання, купити які можна у нас. Також рекомендується:

  • Використовувати спеціальні шапочки для плавання.
  • Акуратно чистити вуха – не користуватися ватними паличками і іншими гострими предметами.
  • Берегти вуха від попадання подразнюючих речовин.

Можливі ускладнення

Якщо запалення не лікувати, воно поширюється на інші важливі структури. Через це може розвинутися:

  • Середній отит;
  • Мірінгіт;
  • Остеомієліт скроневої кістки;
  • Менінгіт.

Потрібні захисні беруші? Купити в Києві їх можна у нас. Зв’яжіться з нами, щоб дізнатися більше!

Маєте питання щодо найкращого захисту вашого слуху? Запитайте у нас!

НАПИСАТИ

    Напишіть нам







      Напишіть нам








      admin